O meni

Slikar. Ljubitelj ptica.

Tanka je granica između akademskog slikarstva i likovnog stvaralaštva Nenada Stojkova. Iako je relativno mlad slikar, njegovo prirodno slikarsko umeće, nesporan urođeni dar i tehnički savršeno naslikano platno, svedoče upravo o tome i dokaz su njegove umetničke virtuoznosti.

Stoga, ne čudi, što je njegov talenat primećen još u predškolskom obrazovanju, a epitet likovno nadarenog deteta partio ga je tokom celog školovanja. Svako, učitelj, nastavnik, profesor primetili su Nenadov dar, bodrili ga u njegovom usavršavanju i slikarskom sazrevanju.

Iako je gradsko dete, rođeni Beograđanin, za predmet svog umteničkog izražavanja, odabrao je seoske motive. Od malena je voleo životinje, posebno ptice stoga je upisao srednju veterinarsku školu. Kada tome dodamo i njegove česte boravke u Banatskom dvoru, kod babe i dede, ne iznenađuje, što upravo animalni motiv preovlađuje u likovnom opusu Nenada Stojkova.

Ljubav prema Banatu, kao ogledalo njegove duše, materijalizovana je u umetničku tvorevinu. Njegova slikarska retorika, nadahnuta životom u Banatu sastoji se u prikazima žanr motiva, pejzaža, veduta i animalnih motiva. Slika ušorene banatske ulice, nepregledna polja banatske ravnice, ljudske figure na platnima, imaju sasvim sekundarni karakter. Naime, primarni predmet njegovog interesovanja su životinje, i to konji, guske, patke, petlovi, rode… njih slika sa posebnom ljubavlju i precizno i detaljno, hiperrealistički. Život samih ptica, samo doprinosi razdraganosti i razigranosti likovne sheme, koja je u potpunoj korelaciji sa pikturalnim izrazom. Koloristički i vizuelni efekti, racionalan izbor detalja, promišljeno akcentovanje, čulne, žarke i jarke boje, koje krase njegovu paletu, jasno govore o vrsnom talentu i velikom senzibilitetu samog umetnika. Njegova platna obojena su ekspresivnim kolorističkim zvukom, sa kojih se čita radost života i razdraganost duše. Nenad Stojkov je lepotu prica i čaroliju Banata, svojim virtuoznim talentom ovekovečio na svojim platnima. Možemo jedino ponoviti misao Sezana: “Pred nama je umetnost, koja je harmonija paralelna prirodi.”

Jarmila Đendić, istoričar umetnosti

 

Kontakt

Telefon: 0638729883

Radno vreme

Ponedeljak - Petak: 09 – 17h
Vikend: 09 - 15h

Društvene mreže